duminică, 17 noiembrie 2013

Mic indreptar de Liga Campionilor la handbal feminin

O echipa care se claseaza pe locul al doilea in campionatul României are dreptul sa se inscrie in Liga Campionilor. Desteptii de la Oltchim au crezut ca Dumnezeu si statul român va pompa bani in continuare la aceasta echipa si echipa a fost inscrisa degeaba in Liga Campionilor. Oltchim n-a mers mai departe, HCM Baia Mare s-a inscris si a venit dragutza de tragere la sorti, plus o grupa de calificare ca mama lui proces verbal in concediu de maternitate.
Turneul trebuie sa se joace in Olanda sau in Turcia, in functie de cine câstiga barajul. Se gaseste cartea câstigatoare de la conducere. Adica, se face un micut protest vizavi de alegere, la care „se baga” si Holstebro. Motivul: nu stim unde se joaca si atunci unde ne cumparam bilet de avion? Pentru Turcia sau pentru Olanda. Stim cu totii ca nu-i totuna, la bani vorbind, sa cumperi un bilet pentru astazi sau pentru o data care depaseste o luna calendaristica. Motivatia este reala si ramâne in picioare, astfel ca lumea e fericita. A doua pe lista este insa Baia Mare. Holstebro si Viborg sunt in zone apropiate si spun ca se sacrifica ele sa organizeze, iar ai mei le spun ca pot face un turneu amical, dar Liga se va juca in Baia Mare.
Vine si turneul din Baia Mare. Ne curg doua lacrimi. Trebuie sa jucam impotriva lui Viborg, echipa de Champions League, cu jucatoare fabuloase in lot. Ba se mai si intaresc danezii, sa nu pateasca la fel ca in 2012, când au facut fix zero puncte. Si o aduc pe Damnjanovic (Serbia), pe Mason (Brazilia), pe Flognman (Suedia - a si plecat intre timp). Si vin aici si primesc bataie completamente uluitor. La un gol diferenta, cu gol marcat in ultimele secunde de Meli Geiger. De atunci, Viborg n-a mai pierdut niciun meci. Si nici nu cred ca nu se gândesc in fiecare zi la HCM Baia Mare.
A venit meciul al doilea, cu piticutele de la Holstebro. Acestea nu s-au gândit nicio secunde ca vor juca impotriva noastre, ele pregatindu-se pentru Viborg. Si bine au facut, ca le-am scos din sala. Si uite asa, am ajuns in premiera in Liga, in grupe, printre cele mai bune 16 echipe din Europa. Daca excludem Coreea de Sud, care misca inca bine in handbal, putem vorbi relaxat de cele mai bune 16 echipe din lume.
Ce e Baia Mare pentru Liga Campionilor? Nimeni. Nu exista. Mai mult decât atât: este singura echipa dintre cele 16 care nu a câstigat niciodata titlul national. Ce spera lumea? Spera la o victorie acasa, poate chiar la doua. Mare lucru insa si o victorie.
HCM Baia Mare a câstigat doua meciuri la limita, a pierdut doua la limita si a pierdut doua la scor. Evolutie buna, pentru care merita felicitari. N-avem de construit statui, asta e clar. Dar putem aprecia momentele frumoase traite. Pentru ca ar trebui sa invatam sa vedem si partea plina a paharului. Baia Mare a fost in Liga Campionilor, printre staruri. Au venit in Polivalenta: Katrine Lunde, Ida Alstad, Heidi Loke, Rike Skov, Alexandra do Nascimento, Anita Görbicz, Katarina Bulatovic, Duda Amorim, Sandy Barbosa, Sonja Frey, Sanja Damnjanovic, Anja Althaus, Gorica Acimovic, Simona Spiridon, Chana Mason, Cleopatre Darleux, Isabelle Gulden, Sabine Pedersen. Prieteni, pe toate acestea le vom vedea, probabil, la Campionatul Mondial, in echipele lor nationale. Si cel mai important, le-am vazut pe fetele de la HCM Baia Mare.
Si ce mai zic eu, asa, de final:
Nu stiu daca o sa plece Paula Ungureanu sau nu, cert este ca nu avem nevoie de Maike Marz. Nici nu stiu cine a gasit-o pentru un transfer aici.
Alexandrina Barbosa va continua in Champions League si din vara se poate povesti cu ea pentru un transfer, dar nu stiu daca merita.
N-are ce cauta Radu Voina acum la HCM. Nici alt antrenor. Consider ca Buceschi trebuie sa ramâna la echipa. A obtinut mult pâna acum. Asa cum fetele nu au experienta la nivel inalt, asa nici el nu are. Acum insa stie cum sa gestioneze lucrurile intr-o eventuala alta calificare in grupe.
Sala din Baia Mare arata mai bine decât salile din Nordhausen (unde joaca Thüringer), Viena si Györ (stiu ca isi fac alta, cu fonduri europene, asa cum a fost facuta si cea de la Veszprem - românii n-au creier sa faca asa ceva, ca nu se poate shuti).
La meciul cu Viborg au fost 2080 de spectatori, la meciul cu Holstebro 2080, in grupe, la fiecare meci au fost 2080. Stim bine ca au fost mai multi la fiecare meci, pentru ca sala are doar scaune 2040. Si mai stiu ca la deplasarea de la Thuringer au fost cca 100 de români in sala, la Viena au fost minim 450, iar la Gyor alti 200. Pariez ca e vorba de cei mai multi spectatori la total.
Baia Mare a avut 6.240, Thuringer 6.008, Gyor 5.700 si Hypo 2.640. In plus, Baia Mare a umplut sala pe unde a fost. Ori asta este foarte frumos.

Un comentariu:

  1. Champions League a fost fara doar si poate cea mai mare realizarea a acestui oras in ultimii 10 ani. Ne-am facut o publicitate extrem de buna.

    RăspundețiȘtergere