marți, 3 februarie 2009

Poveste cu lift

Unul dintre numeroasele locuri de pe fata pamantului unde te poti simti penibil este liftul. Ma refer, in special, la lifturile din magazine, unde incap mai multe persoane. Cu cat liftul este mai mare si sunt mai multe persoane in el, cu atat mai mare e setea de penibil. Astepti ascensorul. Cum se deschid usile (raspuns: greu), te pui repejor pe treaba, iti calculezi pasii astfel incat sa incapi in prima tura. Ai intrat, ocupi un loc intr-un colt (toata lumea vrea in colt) si astepti linistit ca doamna de la butoane sa-i dea drumul. Doamna inchide usile si apasa butonul corespunzator ultimului etaj. N-ai de mers pana acolo? Pe cine intereseaza
Dupa ce se inchid usile, cea mai buna chestie pe care o ai de facut este sa-ti studiezi tovarasii de drum. La orice inghesuiala, fie ea si una inghesuita, mai putin cea din cutiile de conserve (exista si calatori ciudati), verificarea buzunarelor este necesara atat la plecare, cat si la plecarea portmoneului tau spre alte zari doar banuite.Va rog sa-mi spuneti cine vorbeste in lift? Nimeni. Toti stau stanjeniti, nu scot un cuvintel (m-am interesat, nici nu-l baga), nu fac nimic. Unul care respira mai greu si neaparat pe nas isi va controla intrarea si iesirea pentru aer, limitandu-si supapele la strictul necesar supravietuirii. La fel de bine iti poate veni sa stranuti. N-o vei face. Nu se stie pe cine vei scuipa involuntar sau daca ai batista la tine si nu te dai scarbos. Te vei abtine.
Cand pleci de acasa trebuie sa ai atentia cu tine. Iti pot mirosi ciorapii si, implicit, vei constata o stare de disconfort printre colegii de urcus. Ce explicatie vei gasi? Pe cine poti lamuri ca n-aveai de unde sa stii ca vei ajunge in lift? Si cum o sa te simti peste cateva zile, cand una dintre persoane va trece pe langa tine, reamintindu-ti neaparat respectivul moment?
De ce se tace si nu se vorbeste nici o discutie in lift? Simplu: n-ajunge timpul pentru o conversatie sanatoasa, pentru o cucerire amoroasa, pentru nimic (ba, pentru nimic, ajunge). In cel mai fericit caz poti observa defectele celorlalti, cum la fel de bine si ei le vor observa pe ale tale. De aceea, in lift se musca buzele, se priveste atent, se nasc impresii, in cazul in care nu se dau chiar definitii.Mergi pe strada, ziua in amiaza mare. Absolut nimeni nu va observa (poate estetii) ca ai o gaura in scurta sau ca iti este rupt tricoul sub brat. Acest amanunt il va vedea toata lumea in lift. Nici sa nu te mire daca la iesire cineva iti ofera maruntis.
Cu toate acestea, liftul are un imens avantaj: nu mergi pe jos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu