miercuri, 11 decembrie 2013

Cat de mult imi place mie politica si sportul

Eu lucrez la sport. De o gramada de ani. Si spun de multa vreme ca nu ma intereseaza ce se intampla in politica si din astea. Nu ma intereseaza, dar ma afecteaza in mod direct. Uneori poate sa-mi mearga mai bine, pentru ca lumea este interesata, alteori sunt completamente dezamagit. Sportul din judetul Maramures nu face exceptie.
La orice adunarea vine un nene pe care l-am votat sau nu si imi spune ca Maramuresul a fost a doua capitala a sportului romanesc (sau vorba unuia de aici, de la judet, la restaurantul Diamant, intr-un foisor: Baia Mare a fost a doua capitala a sportului maramuresean). Si imi mai spune ca trebuie sa readucem MM acolo unde a fost odata. Insa, acelasi nene uita sa ne spuna cum se poate face asta, de unde se pot gasi bani in judetul codas in Transilvania (ba chiar pe ultimul loc la PIB pe cap de vaca furajata). Si tot de 25 de ani, nu s-a facut aproape nimic.
Ia sa vedem:
1. Fotbal. Maramuresul nu a stat mai prost de la razboi incoace in ceea ce priveste fotbalul divizionar. Am fost primul club din lume care si-a vandut locul din prima divizie, am fost clubul care a retrogradat cu puncte penalizare in liga 3 si cu mana la strumeleac dupa superba administratie Petescu, suntem clubul care a adunat cel mai mare numar de peturi pe un teren de fotbal la meciul de baraj cu Farul, arbitrat de penalul cu suspendare Corpodean, care nu ne-a dat un penalti. Este acelasi club care s-a desfiintat de doua ori, care a trecut prin administrate oricui si care acum se afla la jumatatea clasamentului in Liga 3. Anul acesta nici nu sunt semne de nimic. A-mi spune ca 99% dintre jucatori sunt baimareni, pe langa faptul ca nu ma intereseaza deloc, este si o mare prostie aritmetica.
2. Handbal masculin. Minaur e in prima liga, se zbate sa prinda play-off-ul, adica primele 6, dar ma tem ca este cam tarziu. Sunt 8 puncte de recuperat, meciuri grele si doar 10 etape. Sigur, asta nu inseamna ca nu trebuie sa tragem tare. Constructia se poate baza pe niste bani si pe o piramida. Doar ca piramida ne ofera multe si putine in acelasi timp: jucatorii buni se duc de aici. Nu stiu, aici inca astept. Astept si cresterea unei generatii de exceptie, de la AH Minaur.
3. Handbal feminin. Aci treaba merge, desi am impresia ca prea multa lume se baga in seama in jurul echipei. Ca are sau ca nu are treaba (unii isi fac si de nu au). Daca stau sa ma gandesc bine, investitia in echipa de handbal fete e cea mai bune. Traditie exista, fetele sunt mai putin costisitoare la o echipa, sansa se a ajunge in Champions League (grupe) este infinit mai mare la fete decat la baieti si cu investitii mai mici. Iar imaginea este enorma. Nu pentru mine. Sper sa tina treaba.
4. Volei. Aici mi se pare ca am intrat intr-o zona de mediocritate. Nu vreau sa mai spun si altceva, dar se intampla ca inainte de sarbatori, absolut surprinzator, sa pierdem cu o echipa slaba ca valoare dar cu cota buna. Eu nu mai merg la volei, le port ghinion. Ce se da la televizor vad.
5. Baschet - nu exista decat la nivel de copii. Sebi Man spunea ca peste 2-3 ani o sa avem echipa in Divizia A. Eu pariez ca nu vom avea. Acum un milion de ani era Simona Birtas cu echipa sa in Liga 2. Am intrebat-o, in sala Europa, cum sta cu relatiile cu politicienii. Mi-a spus ca politica ei este baschetul. I-am spus ca in sase luni, cu politica asta, dispare. Stim toti ce s-a intamplat.
6. Sporturi individuale. As vrea ca in cadrul unui CSM Baia Mare sa avem sportivi de mare valoare, seniori. Din cei care merg la Mondiale, la Olimpiada. Adica judo, inot, tir. Varfurile de generatie merita pastrate aici. Ca nu-s multe. Mai e si sahul, Clubul municipiului Baia Mare avand o echipa fabuloasa.
7. Prietenii m-au tras de urechi si mi-au spus ca este si rugby. De ani de zile, cu performante si aproape 100% politic. Pleaca Matei, la revedere rugby de performanta. Si asa nu poate tine jucatorii de mare valoare: Macovei s-a dus in Liga 3, Dimofte in Liga 5, Radoi la ultima clasata din Anglia in Liga 2, fratii Ursache in Liga 2 (cel mare a promovat in Liga 1)
Fotbal feminin? Aici e ciudat... cele mai bune fete de aici nu mai joaca aici. Joaca fete tinere si infrangeri in toate meciurile.
Extrem de putini oameni din politica, si aici ma refer la deputati sau la senatori, au miscat un deget pentru sport, pentru infrastructura, pentru orice. Periodic ne vin cu basini de genul redeschiderea minelor, tunelul pe sub Gutii si alte minciuni remarcabile. Ministrii din Maramures, in cvasitotalitatea lor, nu s-au lasat mai prejos, doar ca ei sunt ba in puscarie, ba in zona. Oricand este ceva ghidusie faina, hop si ei la poza. Ba, as putea spune ca va urasc de 25 de ani, dar n-am fost cu toate tiglele pe casa o vreme. Nu-s 25, dar ultimii 10 sunt ai vostri... Si vor fi si urmatorii, pentru ca tot nimic nu o sa faceti. Si nici nu stiti cat de greu m-am abtinut sa nu injur.

Un comentariu:

  1. Hai ca-i injur io: pseudo puliticieni de MM, va umplu frigiderul de carne! Multe Urari Inedite, Erorilor!

    RăspundețiȘtergere