luni, 3 noiembrie 2014

Campionat intre primele trei-cinci si ce-i lipseste HCM-ului!

Se spune ca intrecerea Ligii Nationale din Romania, la fete, este intre primele trei din Europa. Posibil si niste argumente sunt. In Norvegia exista Larvik, care are 10 titluri consecutive si n-a pierdut un meci de 10 ani. In Ungaria avem Gyor si Fradi, doar ca ultima si-o cam ia an de an. In Slovenia exista Krim, in Macedonia e Vardar, in Croatia e Podravka, in Polonia e Lublin. In Franta sunt mai multe echipe bune, la fel cum sunt si in Germania. Cazul acesta este valabil si pentru Rusia. Austria nu mai exista fara Hypo, care e slabuta, Danemarca scoate capul cu 2-3 echipe. Spania nu mai exista, Portugalia, Cehia, Slovacia sunt subtiri. Suedia are pe Savehof si cam gata. Ucraina are majoritatea vedetelor in alte tari, la fel si Olanda. Belgia este de nivelul Finlandei. Nici Islanda nu straluceste, iar tarile baltice sunt cam pauza. Nici ex-sovieticele nu scot prea mult capul. Practic, Romania “s-ar bate” cu Danemarca, Rusia, Franta, Germania pentru unul din locurile 1-3. Asta pentru ca le are pe HCM Baia Mare si pe CSM Bucuresti. Corona, Zalau, Braila, Craiova, Deva si celelalte pot asigura suspansul, pot face mici surprize, nu foarte dese, dar pot.

Este o diferenta uriasa intre baieti si fete. Este mult mai dificil si mai scump la baieti sa faci treaba buna. La fete, spre exemplu, in preliminariile europene s-au inscris fix 26 de natiuni, iar la baieti au fost 40. Din punctul meu de vedere, din toate sporturile de echipa cu impact in Romania, cel mai usor si cu cel mai putine cheltuieli poti ajunge sus la handbal feminin. Ba chiar iti poti permite si-o medalie in gat din cand in cand. Implicit in asta trebuie investit. Este valabil si pentru echipele de club. Banuiesc ca pe ideea asta s-a axat si sefii HCM Baia Mare.

Chiar si asa, nu-ti poti permite sa crezi ca vei obtine ceva fabulos in primul an. E ceva de durata, iar Gyor pare a fi cel mai bun argument. Unul in care puncteaza insa si continuitatea. N-am chef sa vad vreun Slagelse in Baia Mare (desi este imposibil de repetat acel parcurs). Nici Vardar n-a reusit mare lucru in primul an, desi rusul a bagat bani in echipa aia cat Baia Mare in ultimii 18 ani, probabil. Si ce exemplu mai bun iti trebuie cand tu faci oferte pentru Lazovic Varlec si Penezic, iar cele doua se duc la Vardar pe o caruta de bani.
Nu stiu daca Baia Mare mai poate prinde Final Four. Matematic se poate, dar eu n-am crezut asta din prima clipa (marturie va sta sticla de vin pe care n-o s-o primesc, asa cum n-am primit-o nici pe cea de anul trecut, cand am sustinut ca Baia Mare nu poate bate toate meciurile de pe teren propriu in grupele Ligii - era si Gyor acolo). Nu stiu nici macar daca HCM poate prinde main-round (sigur ca poate). E posibil sa cred ca orientarea se modifica putin si se merge pe castigarea Cupei Cupelor, acolo unde cade echipa de pe 4. Sincer, eu as prefera meciuri cu Gyor, meciuri cu Leipzig si cine o mai fi in faza a doua a grupelor. Meciuri de unde capeti experienta. Adica fix aia care ti-a lipsit in meciul cu Larvik, si pentru care n-ai obtinut cea mai frumoasa victorie din istoria clubului. Pentru ca asta e diferenta pe care trebuie sa ne-o asumam in comparatie cu Oltchim. In timp ce Valcea a batut pe oricine vrei si n-a luat Liga Campionilor, HCM inca n-are o victorie de mare prestigiu in LC (nici nu prea avea cum in doua participari). Asta nu inseamna ca m-ar supara una in Norvegia. Desi nici asta nu cred. Hai HCM!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu