miercuri, 27 august 2014

Costica Buceschi nu are de ce sa plece si cum am vazut eu Supercupa

E doar parerea mea, atat cat ma pricep eu (daca ma pricep cat de cat). Nu am pretentia ca lucrurile pe care le scriu eu sa fie adevarate suta la suta. Am si eu dreptul la opinie ca oricare altul. Plus ca o fac pe blogul MEU, cu numele MEU.
HCM Baia Mare are o echipa buna, cu jucatoare bune de tot. In anumite compartimente este minunat, in altele scartaie, dar e nevoie de timp. Iar oamenii de la conducerea tehnica au calculat totul intr-un anume mod. Nu trebuie sa bagi echipa in forma in luna august sau inceputul lunii septembrie, deoarece joci in Champions League abia in octombrie. De altfel, pentru ca nici n-a avut de jucat preliminarii, HCM s-a si reunit cu doua saptamani mai tarziu decat anul trecut.
Apoi, au venit multe jucatoare noi. Dinis s-a accidentat, Bondar a plecat (nu discutam motive), a ramas Szucs, au venit Makeeva, Lobach, Georgieska, Artiukovich. Vorbim aici de cei doi stalpi de aparare, cei din centru, caci de aici a trebuit reconstruita treaba. Si nu e deloc usor. Intermediarii puternici in aparare exista si ei, dar Buceschi a fost nevoit nu atat sa caute (pentru ca avea ce), cat sa asambleze o aparare centrala cat se poate de tare. Si a incercat mai multe variante. Cine a vazut Supercupa, a vazut mai multe module de aparare (in functie si de numarul de jucatoare pe care le-a avut Roman in teren).
A contat si oboseala: joc duminica cu Ferencvaros pentru un trofeu (chiar daca amical), drum de 800 km, un antrenament de acomodare cu sala si joc. Toate astea in vreo 55 de ore. Destul de putin.

Poarta. Nu ma tem nici o secunda, la nici un meci, cu Paula Ungureanu si Barbara Arenhart. Sper sa creasca si Iulia, iar daca va fi nevoie si de Biti, atunci va apara si ea. La meciul cu Roman, fetele si-au facut datoria in cea mai mare parte. Cred ca ar merita putin antrenament suplimentar la jocul extremelor, deoarece acolo par cel mai vulnerabile.
Extreme stanga. Alice a jucat prima repriza, Camilla a fost in partea secunda. Clar n-a fost meciul lor, dar nu trebuie sa omitem faptul ca pe bucata aceea s-a aparat Stoleru, o jucatoare foarte buna in aparare, care stie sa iasa la inter, care pune mana si care ghideaza bine zona. Din zona lor nu s-a dat gol, ori asta e perfect. Probabil, alaturi de portar, sunt jucatoarele care se completeaza cel mai bine pe post.
Inter stanga. Aici avem pe Eliza si pe Artiukovich. Gabi Szucs a jucat doar pe aparare, de foarte putine ori ajungand in atac. Cert este ca Gabi si-a facut treaba si este clar un stalp in aparare. Eliza a inceput mai timorat, pentru ca Stoleru si Drutu si-au facut treaba bine. Nu straluceste cu aruncari de inter, in schimb are o inteligenta in joc minunata si se descurca in situatii complicate. Artiukovich este o jucatoare de forta, cu aruncari puternice si chiar cred acum ca merita sa faca parte din echipa noastra (am fost unul dintre sceptici).
Centru. Laura Oltean a inceput jocul in atac (se si apara binisor), iar Luciana Marin l-a continuat in fiecare repriza. Laura nu este neaparat eficienta, ea avand parca norma de un gol pe meci. Luciana a fost ani de zile factotum la echipele pe unde a jucat, fiind si principala marcatoare si pasatoare si aparatoare, de toate. Acum insa toate lumea stie sa arunce si chiar o face, astfel ca importanta sa nu este la fel de vizibila. Si Luci se apara bine, chiar te poti baza pe ea si in centru la o adica. Avem doi centri valorosi. Niciuna nu este vreun Gorbicz, dar pot decide faze importante.
Inter dreapta. Davidenko este un inter cum imi place mie. Nu arunca extrem de des la poarta, dar inca nici nu este complet pe aceeasi lungime de unde cu coechipierele. O sa fie, mai ales in momentul in care va putea comunica bine cu ele. Georgievska mi se pare o mai buna aparatoare decat Katia, si are un “je men fous” in ea interesant. Ii lipseste putina concentrare la finalizare. Cum a stat un an la Buducnost doar aparatoare si arareori in fata lui Dalby, eu zic ca poate creste bine de tot.
Extrema dreapta. A jucat doar Ada Nechita, deoarece Do Nascimento a avut probleme de sanatate si a fost in China. In Supercupa n-a prins cea mai grozava forma, dar la ea s-a simtit si mai tare oboseala, din doua motive: s-a accidentat la turneul Romaniei in Ungaria, a jucat mai tot timpul la turneul HCM-ului in Ungaria, si acolo lipsind Do Nascimento. Mai e o problema cu pasele care n-au prea venit de la interi. Pentru contraatac... de vis. La aparare scartaiala, pentru ca Iuganu a marcat de 4 ori si a aruncat de sase ori la poarta (excludem un 7m).
Pivot. Si aici mi se pare ca avem foarte mult potential. Makeeva este un real castig. Se va vedea acest lucru in momentul in care vor exista mai multa scheme cu pivotul. La aparare este minunata. Lobach nu este la fel de spectaculoasa ca si Makeeva, dar se apara ca un caine ce trebuie sa aiba grija de curte. Te poti baza pe ea in ambele faze. Extrem de muncitoare. Timea Tatar este, din punctul meu de vedere, acum, peste ambele sale colege in atac si sub ambele in aparare. De altfel, Timi n-a fost nici sezonul trecut folosita prea mult in aparare.

HCM a facut un joc reusit cu HCM Roman. Se spune ca joci atata cat te lasa adversarul. Si adversarul nu a pus nicio secunda pusca jos. Romascanele au jucat, au tras de ele, s-au batut pentru fiecare minge si merita felicitarile noastre. Si Pera e un antrenor decent, care vede bine jocul, pacat de manifestarile de doi lei de langa banca.
Costica Buceschi nu s-a putut baza pe cateva jucatoare, dar la ce lot are nu poate avea scuze. Cativa comentatori pe forumuri au spus ca e nevoie de un alt antrenor, ca el n-ar face fata. Eu cred ca nu are niciun motiv sa plece, dimpotriva. A incercat sa construiasca o aparare solida, incearca sa fie atent la joc si obtine victorii. Creste impreuna cu echipa si stiu ca acum isi va da nota. Ori ramane un antrenor bun, care-si gaseste angajament intr-o luna saptamana daca pleaca de la HCM, ori devine un antrenor foarte bun, care poate semna cateva angajamente oricand. Sigur va munci alaturi de fetele pe care le antreneaza si va face treaba buna. Personal, nu cred ca HCM va ajunge intre primele patru, dar sunt convins ca prindem sferturile de finala. Nu inseamna insa ca nu-mi doresc acel Final Four.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu