joi, 5 ianuarie 2017

Cand sportul moare putin cate putin - Baia Mare, capitala...

Baia Mare a avut sport. Maramuresul la fel. Sportul a incetat sa existe cu adevarat in momentul in care a fost confiscat. Imi amintesc o discutie in ciuperca de la fostul restaurant Diamant, cand un domn, consilier judetean, ne spunea noua, lucratorilor in presa (ziaristi sunt foarte putini), ca Baia Mare va redeveni a doua capitala a sportului maramuresean. L-am si intrebat atunci daca prima capitala e Somcuta...
Sportul a mai murit putin si intr-o zi in care am vazut ca s-a infiintat Partidul Automobilistilor, care s-a unit la un moment dat cu partidul unor tipteri din Viseu... si am fost la o conferinta de presa unde domnul din Viseu sau de unde o fi fost, ne vorbea despre Partidul Automobistilor... am ras cu Marius Cimpian bine de tot atunci
Sportul a murit si in momentul in care am avut o echipa de fotbal FC Baia Mare care a retrogradat in Liga 3, apoi a promovat consecutiv din C in B si din B in A, dar locul a fost vandul la SC Bacau. Atunci, cineva m-a rugat sa-l “fut pe Schorsch”... L-am intrebat de ce n-o face el ca are aceleasi “ferestre ca si mine”. Mi-a spus ca el si altcineva nu poate. Am inteles de ce...
Sportul a mai murit putin si in momentele in care s-a desfiintat echipa de fotbal. Urma sa se construiasca una pe baze sanatoase, cu care sa se ajunga cat se poate de sus. Cat de sanatoasa baza s-a facut am vazut dupa patru ani, timp in care s-a ajuns in Liga 2, la frunte, dar clubul s-a desfiintat. Stadionul arata si mai rau ca inainte, nu exista niciun terenb de antrenament, nu exista echipa nici macar la nivelul Ligii 5. Baia Mare, pentru prima oara in ultimii 80 de ani (cel putin) nu are nici macar o echipa de fotbal seniori.
Sportul a murit si sala mare si frumoasa din Cluj-Napoca, acolo unde zeci de oameni au plans (nu exagerez) odata cu desfiintarea echipei de handbal HCM Baia Mare. O sala pe care n-o sa o avem niciodata in Baia Mare, pentru ca noi am pus mereu caruta inaintea boilor. Adica n-avem infrastructura, dar vrem sa fim niste Dumnezei in sport. A murit si echipa de handbal masculin, sa n-avem nicio problema. A murit cand ni s-a spus de zeci de ori ca nu va muri, ca e singura care poate fi salvata. Uite ca n-a fost.
Acum, avem patru echipe de handbal in Divizia A. Mai multe centre de juniori. Fiecare dintre aceste centre vor sa produca banuti. Daca nu doreau asta, am fi avut astazi maximum trei echipe de seniori. Insa, fiecare vrea sa-si faca business-ul pe banii publici in liga a doua. Nu o sa explic fiecare propozitia sau fraza in parte.
La un moment dat, un domn absolut respectabil din orasul asta a fost solicitat sa se bage putin la handbal. S-a dus, s-a uitat, s-a luat cu mainile de cap si “s-a dus”. Normal.

Spun de ani buni ca e nevoie de o baza de alergare pentru toata lumea. Pentru atleti, pentru echipe, pentru copii, pentru amatori. O baza buna este terenul actual de atletism, care arata ca mama dracului. Nu s-a facut absolut nimic acolo, in afara unor banci si a doua tasnitori. Trebuie o baza cu teren sintetic, pentru ca Baia Mare este in epoca de piatra. In schimb, am avut vizite de politicieni pe terenurile alea nenumarate. Si toti au zis ca e inadmisibil. Ce s-a facut? Nimic.

Ma uit la volei. Am fost mereu la meciuri si oamenii stiu asta. N-am mai mers din momentul in care am auzit ca se intra in case de pierzanie. Am si spus unora. Au disparut unii. Am zis ca nu mai merg la meciuri. Apoi, a venit cineva si mi-a spus ca sunt bani. Nu l-am crezut, de aia nici nu am scris. Dar ca sa nu ma complic, ca mie imi place totul serios, nu prea m-am mai dus la volei.
La rugby ma mai duc. Acolo s-a facut o baza faina si buna. In iarna anului trecut am stat si am povestit cu cineva care dorea sa plece. I-am spus ca se va alege praful de baza echipei, ba chiar si de echipa. Ba chiar cred ca tarie ca asta se va si intampla daca dispare de acolo. Cu toate ca o echipa de rugby “mananca” multi bani, ca nu poate avea o reprezentare internationala ca lumea, vreau sa ramana acolo unde este.

Sportul din Baia Mare este mult sub nivelul obisnuit. Recunosc faptul ca fara dl Catalin Chereches nu aveam sub nicio forma Champions League in Baia Mare la handbal. Asta nu inseamna ca nu are nicio vina in disparitia celor trei echipe in vara. Insa, aceeasi vina o au si cei care i-au spus zilnic “imparate”, si cei care nu i-au spus ca nu e bine sa faca una sau alta, cei care au stiut ca nu e bine. Nu au nicio scuza. Puteau pleca daca nu le convine. Sa plece si sa spuna oamenilor ce e acolo. Cati oameni sunt de vina ca au murit in vara trei echipe? Ca sunt o caruta de datorii? Dupa cum ati observat pana acum, niciunul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu