duminică, 1 decembrie 2013

Pupat pe mentalitate!

Toata lumea zice ca România merge prost pentru ca avem o mentalitate de kkat. Cam avem, e clar. Muncesti, oricât de bine si cu mentalitate de finladez, primesti de douazeci de ori mai putin ca finlandezul.
Te trezesti dimineata cu clopotele bisericii batându-ti vioi in urechi. Nu injuri, ca-i sarbatoare, pur si simplu te imbraci si te duci la serviciu, chiar daca-i duminica. Chiar si daca-i luni:) Te uiti bine la steagul din balcon, e Ziua Nationala. Fain. Te intâlnesti cu alti oameni care sunt la serviciu. Apoi, un neica nimeni vine si parcheza masina fix pe trotuar. Ne uitam ciudat la el, pe el il doare-n basca. Asa ca niste finlandezi ce ne respectam, nu sunam nicaieri sa-l reclamam pe individ. Prietenul cu care vorbesc tocmai a calcat intr-un kkat de caine. Nu se enerveaza, pentru ca are si el caine.
Stam pe trotuar si ne minunam. Povestim. Trei cladiri aflate pe aceeasi strada... Nu-i mare lucru. Nici strazile nu-s chiar aceleasi. Biserica e pe Munteniei, blocul de vizavi este pe Transilvaniei, iar cel alaturat este pe Olteniei. Repet, vorbim de cladiri aflate pe acelasi drum, ulita, sosea, cum doriti. Zice cineva ceva? Nu. Schimba denumirea strazii, trebuie sa-ti iei concediu sa-ti schimbi toate actele.
Apoi, vorbim ca finlandezii sa nu trezim pe nimeni, dar boxele puse afara de la biserica si concertul din interior ne fac sa vorbim din ce in ce mai tare. Vrei sa asculti slujba? Nu. Asa si? E la oferta. Vrei sa asculti clopotele? Si astea-s la oferta. Este vreo reclamatie? Nu, pentru ca este frica de Mon Dieu...
Sigur, nu inseamna ca nu-ti pot spune, dragul meu român, La Multi Ani! Si-mi spun si mie La Multi Ani, ca nu pot fi finlandez pâna nu ma obisnuiesc cu frigul, munca si alta mentalitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu